یارانه | کارشناس اقتصادی: هنوز با جراحی اقتصادی فاصله داریم

یک فعال اقتصادی معتقد است که هنوز با جراحی اقتصادی فاصله داریم و دولت برای تغییر روش یارانه عجله کرده است.
یارانه | کارشناس اقتصادی: هنوز با جراحی اقتصادی فاصله داریم

یارانه نقدی از نیمه دوم سال 1389 با مبلغ 45 هزار و 500 تومان به حساب سرپرستان خانوار واریز شد. در این سالها مبلغ یارانه تغییری نداشت و این در حالی بود که افزایش لحظه‌ای قیمت ها را شاهد بودیم. یارانه معیشتی نیز از آغاز شیوع کرونا با مبلغ 50 هزار تومان با هدف کمک به کسب و کارها و اقشار کم‌درآمد پرداخت می‌شد. دولت سیزدهم با اعلام اینکه مبالغ یارانه مستقیم و غیرمستقیم که به مردم و کالاها اختصاص می‌یافت، سبب رانت و قاچاق می شد تصمیم گرفت تا این اصلاح یارانه ها را در قالب قانون مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه ها به دست مستقیم مردم برساند.

به گزارش یارانه 24، سید حمید حسینی در گفتگویی آنلاین با کافه خبر خبرآنلاین، با اشاره به سیاست جدید اجرا شده در خصوص تغییر روش پرداخت یارانه‌ها گفت: از ابتدا قابل پیش‎‌بینی بود که پرداخت یارانه قابل دوام نیست. نکته اما اینجاست که یارانه ارزی به یارانه ریالی تغییر شکل داده و من معتقدم در عمل باز هم با پرداخت یارانه فراگیر نقدی دچار مشکل و بحران خواهیم شد چرا که موتور تولید نقدینگی در این حالت مدام روشن میماند.

دیگران چه می خوانند:

وی با اشاره به اینکه در سال گذشته نزدیک به 15 میلیارد دلار ارز یارانه ای داده شده است، ادامه داد: این بدان معناست که 60 درصد درآمد نفتی کشور صرف واردات کالای یارانه‌ای شده است. با توجه به افزایش قیمت‎ها، پیش‌بینی می‌شود امسال نیاز به هزینه‌ی بیست میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی، دارو و گندم باشد و طبیعی است دولت تلاش کند با اهرم قیمتی نسبت به کنترل مصرف با هدف کاهش هزینه در این بخش اقدام کند.

اطلاع‌‎رسانی قابل دفاع نبود

حسینی با اشاره به شیوه اطلاع‌رسانی در مورد اجرای این طرح گفت: این نکته به هیچ روی قابل دفاع نیست. متاسفانه سخنان آقای مخبر، معاون اول رییس‎جمهوری حتی با شخص رییس‌جمهوری در تضاد است و این تناقض‎ها و تضادها افکار عمومی را سردرگم می کند و می‎تواند زمینه نگرانی را فراهم آورد.

وی گفت: از سوی دیگر به نظر من دولت با عجله‌ای غیر قابل توضیح نسبت به اجرای این طرح اقدام کرد. اگر قرار است کالا برگ به مردم داده شود، چرا دو ماه یارانه نقدی تعلق گرفت و اگر قرار بود یارانه نقدی داده شود، چرا حرف از تخصیص کالابرگ در میان است .

این فعال اقتصادی افزود: این وضعیت یعنی تخصیص دو ماه یارانه نقدی و سپس کالابرگ می تواند سبب نگرانی و بروز مشکلاتی برای جامعه شود.بهتر این بود که دولت صبر می کرد تا بتواند با فراهم کردن زیرساخت از همان ابتدای طرح، تخصیص کالابرگ را پیش ببرد تا در بحران جهانی غذا بتواند مصرف را مهار نماید.

هدفمندی امروز، هدفمندی دیروز

حسینی در پاسخ به این سئوال که هدفمندی یارانه‌ها در سال 1389 چه تفاوتی با هدفمندی یارانه‎ها در شرایط کنونی دارد؟ گفت: ان روز هم می گفتند همه مشکلات اقتصادی ایران با این کار حل می‌شود اما در عمل چنین اتفاقی نیفتاد اما شرایط جامعه دیروز و امروز خیلی تفاوت دارد.

وی گفت: در آن زمان بخش مهمی از هدفمندی بر افزایش قیمت حامل‎های انرژی استوار بود و می‌شد از این موضوع دفاع کرد اما امروز ماجرای کالاهای اساسی در میان است و آنچه حساسیت جامعه را برانگیخته شعارهایی است که رییس جمهوری و تیم همراهش داده‌اند.

وی گفت: آقای رییسی و تیم همراهش در کابینه همه‎ی مشکلات را متوجه مدیریت می‌دانستند و شعار می‌دادند که سفره مردم را به برجام گره نمی‌زنند . امروز اما در مسند اجرا مواجه شدند که سفره مردم جدا از برجام نیست .

این فعال اقتصادی گفت: البته این تصور وجود داشت که وضعیت ارزی کشور امسال با احیای برجام بهبود یابد و دولت با تکیه بر این پیش فرض شعارهایی داد که حالا متوجه شده است عملی نیست و همین سبب شده افکار عمومی فاصله عمیقی بین شعار و عمل احساس کند.

وی گفت: مثل این می‌ماند که کسی رگ قلبش گرفته باشد و بگوید من سلامتی‌ام را به رگ قلب گره نمی‌زنم . تحریم همان رگی است که گرفته و بدون آن نمی‌توان اقتصاد را سامان داد.

این کارشناس اقتصادی ابراز امیدواری کرد دولت در سه ماه آینده از فرصت استفاده کرده و شرایط احیای برجام را مهیا کند. این اقدام بی‌تردید می تواند فشار بر اقتصاد را تا حدی کاهش دهد.

منتظر تورم هستیم

حسینی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به پیش‎بینی‌های رسمی از حجم تورم موجود گفت: ماجرا این است که همین سیاست یعنی پرداخت یارانه مستقیم به مردم به میزان سیصد و چهارصد هزار تومان به نه دهک درآمدی یا پرداخت کالابرگی معادل این رقم به مردم، زمینه را برای افزایش تورم فراهم می کند .

وی گفت: یک حساب ساده نشان می‌دهد دولت در پرداخت این مبلغ با کسری روبروست. اگر فرض کنیم در سال گذشته بین 5 تا 6 میلیارد دلار ارز یارانه ای برای گندم و دارو اختصاص یافته است، باز باید حدود 10 میلیارد دلار برای این کار هزینه کنیم. معادل ریالی 10 میلیارد دلار نزدیک به 230 هزار میلیارد تومان است که با کسر قیمت ارز 4200 تومانی ، دولت درامدی حدود 180 تا 190 هزار میلیارد دلار از این محل دارد اما طبق اعلام رسمی در این قالب سیصد هزار میلیارد تومان یارانه ریالی یا کالایی توزیع می‎کند که بیشتر از درامد حاصله است.

کارشناس اقتصادی در پایان تصریح کرد: این فاصله بی‎تردید با چاپ پول باید پر شود و افزایش نقدینگی و چاپ پول معنایی جز تورم ندارد. مقامات امروز مهمترین منتقدان سیاست تعدیل بودند و سال‎ها به دولت هاشمی و خاتمی بابت اجرای سیاست تعدیل انتقاد کردند اما خود مجری بزرگترین سیاست تعدیلی ایران شدند و با اسم رمز مردمی سازی یارانه ها وارد عمل شدند.

یارانه | کارشناس اقتصادی: هنوز با جراحی اقتصادی فاصله داریم

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟