یارانه | سیر تا پیاز یارانه‌های جدید | پاسخ به تمام سوالات یارانه ای شما

در گزارش پیش رو به تمام سوالات یارانه ای شما پاسخ داده شده است. خوانندگان با این مطلب می توانند از سیر تا پیاز طرح اصلاح یارانه ها و علت یارانه های جدید آشنا شوند.
یارانه | سیر تا پیاز یارانه‌های جدید | پاسخ به تمام سوالات یارانه ای شما

مباحث یارانه از نیمه دوم سال 1389 و با تصویب مجلس شورای اسلامی آغاز شد. یارانه نقدی از همان زمان با مبلغ 45 هزار و 500 تومان بدون تغییر تا این زمان پرداخت می شد. یارانه مستقیم که به صورت یارانه نقدی و معیشتی بود نوع اول یارانه بود و نوع دوم آن یارانه غیرمستقیم یا یارانه پنهان بود که از طرف دولت به تولید کنندگان و برای کالاهای اساسی اختصاص می یافت. در طرح اصلاح یارانه ها دولت تصمیم گرفته است تا با تجمیع یارانه نقدی و معیشتی به مدت دوماه یارانه 300 و 400 هزار تومانی نقدی به حساب سرپرستان خانوار واریز کند.

علی آبشناس -

دیگران چه می خوانند:

به گزارش یارانه 24، یارانه کمک معیشتی جدید که توسط دولت به حساب 9 دهک واریز گردید و هنوز قابل برداشت نیست، مباحث و اعتراضاتی هم در پی داشته است. عده ای به مبالغ پرداختی اعتراض داشته و عده ای هم که حذف و یا جامانده یارانه هستند نسبت به این موضوع واکنش نشان داده اند.

دولت سیزدهم و آقای رئیسی با توجه به طرح مردمی‌سازی و توزیع عادلانه یارانه ها اقدام به اصلاح یارانه ها کرده است. در همین راستا مبالغ یارانه جبرانی برای دو ماه و تا زمان آماده شدن کالابرگ الکترونیکی واریز شده است. قرار شده است تا یارانه غیرمستقیم که به کالاهای اساسی تعلق می گرفت از طریق کالابرگ الکترونیکی به دست مستقیم مردم با هدف حذف رانت واسطه و قاچاق برسد.

سیر تا پیاز یارانه های جدید

یارانه کمک معیشتی جدید که با نام یارانه جبرانی هم شهرت یافته است، موقتی دوماهه تا آماده سازی زیرساخت طرح اصلی است. طرح یارانه جدید چیست؟ 

در طرح جدید قیمت برخی از کالاهای اساسی بالا می‌رود و به قیمت بازار آزاد می‌رسد. چرا؟ چون از این طریق دیگر انگیزه ای برای قاچاق نمی‌ماند. اما این موضوع به همین جا ختم نمی شود. هدف این طرح را با ذکر مثال توضیح می دهیم.

 مثال: زمانی که مرغ کیلویی 150 تومان بشود، شما به عنوان یک فردحقیقی با هویت ایرانی می‌توانید با مراجعه به فروشگاهی که خود می خواهید در وزن  8 الی 10 کیلو و با مبلغ هر کیلویی 150 هزار تومان و فقط با کشیدن یک کارت (کالابرگ الکترونیکی) از قرار هر کیلو 30 هزار تومان خریداری نمایید.

فروشنده هم با رسید کوپن‌هایی که بصورت الکترونیکی هست و آنلاین ثبت شده با مراجعه به بانک یا راهکارهایی که اتخاذ می شود و به اندازه فروشی که داشته مابه التفاوت (که در این مثال می شود کیلویی 120 هزار تومان) آن را از دولت نقدا دریافت می کند.

با این طرح پرداخت، قاچاق و رانت یا گرانی بی‌ضابطه به صفر می‌رسد و یارانه به صورت عادلانه توزیع می‌شود و به صورت مستقیم به دست مردم و مصرف کننده می رسد.

حتما از خود می‌پرسید مگر تا الان چجوری بود؟

قبل از این طرح، هدفمندی یارانه ها به این صورت بود که دولت یارانه غیرمستقیم پرداخت می کرد یعنی به تولید کننده ها پول پرداخت می شد که مرغ 150 هزار تومانی را 30 هزار تومان در بازار عرضه کند.

اشکال در پرداخت یارانه غیرمستقیم به صورت قبل چه بود؟

پرداخت یارانه غیرمستقیم سبب می شد تا قاچاق و رانت به صورت گسترده افزایش یابد. در قضایای گوشت ارزان یارانه ای که در میادین سال گذشته توزیع می شد بسیاری از ما این موضوع را شنیدیم و یا با چشم خود دیدیم که گوشت ارزان دولتی با قیمتی بالاتر از دولتی و کمتر از بازار آزاد به حالت رانت به جای فروش به مردم عادی، سر از کبابی ها و رستوران ها در می آورد.

با ذکر یک مثال این موضوع را نیز با هم بررسی می کنیم؛ یک نفر که وضع مالی خوبی دارد به فروشگاه  مراجعه می کند و 100 کیلو مرغ کیلویی 30 تومان را می خرد.یعنی 100 کیلو مرغ که هر کیلو 120 هزارتومان یارانه دارد می می خرد که مبلغی حدود 10 میلیون و 200 هزارتومان بابت این خرید از دولت یارانه دریافت می کند. و فردی که توان خرید 2 کیلو مرغ را دارد، فقط  2 یارانه 120 هزار تومانی یعنی در مجموع 240 هزارتومان از یارانه غیرمستقیم بهره مند می شود.

در همین زمان، قاچاقچی محترم هم لطف می‌کرد این یارانه را بین کشورهای منطقه توزیع می‌کرد و از این رهگذر کلی سود عایدش می شد.

این روش به نفع کیست؟ سرمایه دار و این سیستم را سیستم اشرافی و سرمایه محور می گویند.

چه تغییرات و اتفاقاتی قرار است در طرح توزیع عادلانه یارانه ها بیفتد؟

در طرح مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانه ها قرار است تا اصلاح یارانه ها اتفاق بیفتد. بدین معنی که یارانه تولید، مستقیم به دست مصرف کننده برسد.

با ذکر یک مثال دیگر این طرح را نیز توضیح می دهیم؛ اگر در میزان مصرف، حدودا 8 کیلو مرغ در ماه برای یک خانواده 4 نفره درنظر گرفته شود، به همه این خانوارها چه قشر کم درآمد و چه ثروتمندان، به طور مساوی 8 یارانه 120 هزارتومانی معادل 960 هزار تومان تعلق می‌گیرد.

بررسی طرح این مثال: به قشر ضعیف تا قبل از این 240 هزار تومان تعلق می‌گرفت و قشر مرفه 10 میلیون و 200 تومان از این میزان عایدی داشت. که در حالت توزیع عادلانه یارانه به یک میزان یارانه تعلق می گیرد.

اکنون قشر ضعیف از این موضوع ناراحت است یا مرفه و ثروتمند جامعه ؟ قشر مرفه و ثروتمند جامعه که اکثرا از همان نفرات مانند سلبریتی هایی هستند که بدون پرداخت مالیات با درآمدهای میلیاردی روزها را سپری می کنند و فقط در مواقعی صدایشان در می‌آید که اهداف را در جهت منافع خود نمی بینند.

صبر داشته باشید؛ طرح اصلاح یارانه ها، طرح خوبی است

قشر سرمایه دار در این شرایط با خرج پول های هنگفت، شایعه راه می‌اندازد تا بتواند جلوی این طرح را بگیرد. یک گروهی از افراد با حساب بر روی همین شایعات، قیمت ها را با استفاده از ضعف جدی دولت در نظارت بالا می برند و مردم که افزایش موقتی قیمت را می بینند با نگرانی و ترس اقدام به مخالفت و پیوستن به مخالفان طرح می کنند. این در حالی است که همانطور که دولت درخواست کرده و حتی احزاب مخالف نیز موافق این طرح هستند، اگر صبر داشته باشیم و طرح بصورت کامل اجرا بشود قیمت ها به همان قیمتی که بود یعنی مرغ کیلویی 30 هزار تومان برمی‌گردد.

دقت داشته باشید در این طرح کسی که قدرت خرید 2 کیلو مرغ داشته است، اکنون می‌تواند 6 کیلو مرغ با همان توان مالی بخرد. چگونه؟

با ذکر یک مثال افزایش قدرت خرید را توضیح می دهیم: 8 کیلو مرغ 30 هزار تومانی با قیمت 150 هزار تومان که 120 هزار تومان سهمیه کالابرگ الکترونیک دارد در ماه مبلغ 960 هزار تومان می شود و 6 کیلو مرغ 30 هزار تومانی با احتساب مبلغ 120 هزار تومان سهیمه کالابرگ الکترونیک 180 هزار تومان می شود. قبلا دو کیلو مرغ 60 هزار تومان می خریدیم . و خریدار این اختلاف 120=60-180 تومانی را با اون 2 کیلو سهمیه ای که دارد به همان فروشنده می تواند بفروشد.

یعنی هر یک کیلو مرغ 120 هزار تومان یارانه دارد، پس می‌تواند با تخفیف کیلو 100 هزار تومان مجموعا 200 هزارتومان به فروشنده بفروشد تا کسانی که بیشتر از سهمیه خریداری می کنند با قیمت خارج از سهمیه از فروشنده تهیه کنند. در این میان 120 هزار تومان بابت خرید از آن کم می شود و 80 هزار تومان هم عایدی نصیب قشر ضعیف که سهمیه خود را دریافت نکرده و فروخته است، می شود.

قشر سرمایه دار و مرفه هم  یا باید قناعت پیشه کند، یا مثل دیگر افراد جامعه زندگی کند و یا باید مرغ کیلو 150 هزار تومان در زمان درخواست بیشتر از سهمیه خریداری نماید.
رانت بازان و قاچاقچیان هم که به صورت خودکار از گردونه حذف می شوند. بخاطر اینکه هیچ خانواری سهمیه بالای 8 کیلو ندارد و هیچ‌وقت هم چنین اشتباهی نمی کند که سهم خود را به قاچاقچی با مزایایی فوق‌الذکر بدهد... (نکته: 4 نفره حدود 8 کیلو ، و تعداد  خانوار بالاتر سهمیه بیشتری دارد)

جدای از همه اینها یک مزیت بزرگ دیگر بخاطر فقط عدم امکان برداشتن سهمیه افراد دیگر وجود دارد و ان اینکه؛ با جلوگیری از قاچاق هیچ‌وقت مرغ کم نمی‌آید، و چون به اندازه هر خانواده سهمیه تامین شده صفی تشکیل نمی‌شود.

لازم به ذکر است؛ که قیمت ها و سهمیه‌های اعلامی هنوز نهایی نشده و آنچه که از طرف مراجع ذیصلاح و با اعلام رسمی باشد معتبر است.  قیمت ها و سهمیه ها به صورت شنیده ها و برای درک بهتر مطلب مثال زده شده است. بیایید تا با صبر و تحمل همانطور که رهبر معظم انقلاب و مسئولین گفتند، دولت را در این امر یاری دهیم و یک بار برای همیشه از این موضوع که گله‌مند اختصاص امکانات مالی و رفاهی برای از ما بهتران بود را به کناری بگذاریم. 

چنانچه خوانندگان عزیز، شبهه و یا پاسخی در مورد اختصاص یارانه کمک معیشتی جدید و طرح توزیع عادلانه یارانه ها دارند، می توانند با شماره هایی که در ذیل قرار داده شده و از طرف روابط عمومی وزارت کار معرفی شده است، ارتباط برقرار نمایند.

اعلام شماره‌های تماس پاسخگویی به سوالات یارانه‎ای

?روابط عمومی وزارت کار: شماره تلفن 0216369 و شماره گویای 09200006369 مربوط به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای پاسخگویی به سؤالات در زمینه موضوع مردمی‎‌سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها در اختیار مردم گذاشته می‌شود

یارانه | سیر تا پیاز یارانه‌های جدید | پاسخ به تمام سوالات یارانه ای شما

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟