یارانه نقدی یا سوبسید نوعی از کمک مالی است که از طرف دولت به یک تجارت یا بخش اقتصادی پرداخت میشود. بر اساس تعریف بانک جهانی یارانه نقدی سود اقتصادی است که معمولاً دولتها به تولیدکنندگان کالا برای تقویت بازار رقابتی کشورها پرداخت میکنند. بنای دولت بر این است که همزمان با اصلاح نظام یارانهای کشور، با واریز یارانه نقدی به اقتصاد مردم کمک شود. افزایش یارانه نقدی یکی از راه های دولت برای ایجاد عدالت اقتصادی است.
یارانه نقدی 400 هزار تومانی بلوکه شد
به گزارش یارانه 24، پس از ارسال پیامک واریز یارانه جدید به حساب سرپرستان خانوار،پیامک دومی ارسال شد که تاکید کرده «بر اساس ابلاغ بانک مرکزی، امکان برداشت این واریزی تا زمان اعلام این بانک وجود ندارد.
بر این اساس میتوان گفت مبلغ یارانه نقدی علیرغم واریز به حساب مشمولان، هنوز قابل برداشت نیست و مشخص نیست که چه زمان این یارانه قابل برداشت است.
یارانه نقدی چه زمان قابل برداشت است؟
ابراهیم رئیسی زمان دقیقی برای واریز یارانه جدید اعلام نکرد و تنها به ذکر این نکته اکتفا کرد که دولت سیزدهم دولت خوش قولی است و به وعده خود عمل میکند. او در سحنان خود گفته بود یارانه به زودی واریز میشود. این بارانه همزمان با اتمام سخنرانی ابراهیم رئیسی به حساب سرپرستان خانوار واریز شد. اما کمی بعد پیامک دوم بانکی ارسال شده برای مردم اعلام کرد یارانه قابل برداشت نیست و باید منتظر دستور بانک مرکزی بود.
جزئیات داغ از افزایش یارانه نقدی
دو گمانه برای زمان واریز یارانه جدید وجود دارد. یک گمانه این است که یارانه جدید 300 و 400 هزار تومانی فردا بیستم اردیبهشت ماه واریز میشود. یعنی دولت به جای واریز یارانه نقدی ماهانه، یارانه جدید را به حساب افراد واریز میکند.
بر اساس این گمانه 20 اردیبهشت ماه زمان واریز یارانه جدید است.
اما گمانه دوم این است که یارانه نقدی اردیبهشت ماه واریز نمیشود و به جای آن ظرف یک هفته آینده یارانه جدید واریز میشود. احتمالا دولت در تلاش است تا منابع پرداخت یارانه نقدی را تامین کند.
وزیر اقتصاد و سخنگوی اقتصادی دولت سیزدهم گفت: 77 میلیون یارانه بگیر در دو طبقه تقسیم بندی شدهاند، 30 درصد این جمعیت یارانه 400 هزار تومانی، 60 درصد یارانه 300 هزار تومانی دریافت خواهند کرد. یارانه نقدی نیز در راستای این کمکها تا صبح فردا کاملاً پرداخت خواهد شد.
سید احسان خاندوزی امشب _دوشنبه 19 اردیبهشت 1401_ در گفتوگو با شبکه خبر اظهار کرد: همانطور که در بیانات آقای رئیس جمهور بود بنای دولت بر این است که همزمان با اصلاح نظام یارانهای کشور، بر خلاف رویه گذشته که فشارهای زیادی بر جامعه وارد شد اما قدرت خرید جبران نشد، این اتفاق رخ دهد و اکنون فرایند واریز یارانهها آغاز شده که تا چند ساعت آینده به حساب همه مشمولان دریافت یارانه واریز خواهد شد.
وی درخصوص میزان پرداختی یارانهها، افزود: سالها درخصوص حمایت هدفمند و هوشمند مسائلی از جمله نبود زیرساخت اطلاعات رفاهی خانوارها وجود داشت، با توجه به اینکه بخش خوبی از اطلاعت اقتصادی خانوارها در وزارت تعاون تجمیع شده، این امکان وجود دارد که فقیرترین دهکهای مالی کشور شناسایی شوند. تفکیک بین دهکهای خانوارها با دقت زیاد انجام شده است و گروههای نیازمند و طبقه متوسط شناسایی شدهاند.
وزیر اقتصاد گفت: 77 میلیون یارانه بگیر در دو طبقه تقسیم بندی شدهاند، 30 درصد این جمعیت یارانه 400 هزار تومانی، 60 درصد یارانه 300 هزار تومانی و 10 درصد از مردم نیز یارانهای دریافت نخواهند کرد در خصوص نان و دارو، همه ایرانیان از جمله یارانه بگیران و کسانی که مشمول پرداخت یارانه نیستند یارانه دریافت میکنند.
خاندوزی اضافه کرد: دولت به دنبال حمایت نقدی صرف نیست، بسته حمایتی در این بخش ارائه شده که از جمله آن میتوان به بسته حمایتی وزارت راه و شهرسازی درخصوص اجارهبها مسکن اشاره کرد بر این اساس بخشی از بار افزایش اجاره بها با تسهیلات بانکی جبران خواهد شد.
یارانه نقدی نیز در راستای این کمکها تا صبح فردا کاملاً پرداخت خواهد شد
وی ادامه داد: وزارت بهداشت و درمان نیز پنج میلیون نفر را تحت پوشش بیمه سلامت قرار داده و بیماریهای خاص را بیمه کرد. یارانه نقدی نیز در راستای این کمکها تا صبح فردا کاملاً پرداخت خواهد شد.
وزیر اقتصاد گفت: با توجه به اینکه منابع تسهیلاتی محدودیتهایی داشته و در قانون بودجه 1401 حجم قابل توجهی از تکالیف تسهیلاتی بر عهده بانکها قرار گرفته، دولت ناچار بود حمایت خود را برای گروههایی که بیشترین نیاز را دارند متمرکز کند تا شبکه بانکی توان انجام آن را داشته باشند.
خاندوزی گفت: تسهیلات مسکن به دهکهای پایینتر اختصاص داده میشود که روحیه نوع دوستی، خیرخواهی مردم این کار را تأیید میکند. در کشور ما دهک پایین کمتر از یک کیلوگرم گوشت، و صدکهای بالا این میزان گوشت را برای حیوان خانگی خود مصرف میکنند.
وی اضافه کرد: این نگرش منصفانه میان مردم ایران وجود داشته و اقتضا میکند که دولت برای پرداخت یارانه به گروههای مختلف، اقدام کند تا یارانهها عادلانه توزیع شود. در سالهای 1399 و 1400 فاصله طبقات و دهکهای درآمدی بسیار افزایش یافت، امید است در سال 1401 شاهد فاصله طبقاتی کمتری باشیم.
وزیر اقتصاد ادامه داد: به جای واریز چند مرحلهای یارانه، دولت به دنبال آن است که کمکهای معیشتی را به شکل یکپارچه به حساب مردم واریز کند. از خردادماه تا پایان سال، تمام پرداختهای یارانهای و کمک معیشتی یکجا به حساب مردم واریز میشود.
خاندوزی گفت: بر این اساس فردی که مشمول دریافت یارانه است، مجموع یارانه دریافتی آن 300 یا 400 هزار تومان خواهد بود.
ارز دولتی منجر به ایجاد فسادهایی شده بود که ادامه آن صرفه اقتصادی نداشت
وی اضافه کرد: جریانهای فکری در حوزه اقتصاد که سیاستگذاری را دنبال میکند با اصل پرداخت عادلانه یارانهها موافق هستند اما بیشتر افراد و صاحبنظران زمان مناسب انجام این کار را اکنون نمیدانستند، به خصوص در سال ابتدایی فعالیت دولت انجام این کار توصیه نمیشد.
وزیر اقتصاد ادامه داد: به نظر میرسد اقتصاد ایران بیش از این تاب ادامه سیستهای غلط را ندارد و نیازمند دولتهایی است که بیش از محبوبیت گرفتن در بین مردم به دنبال آن باشند که اصلاحات اقتصادی را با تدبیر انجام دهند.
خاندوزی گفت: به محض آنکه در قانون بودجه 1401 حذف ارز ترجیحی مطرح شد، دولت تصمیم گرفت تا هدفمندی یارانهها را به سرعت عملی کند. ارز دولتی منجر به ایجاد فسادهایی شده بود که ادامه آن صرفه اقتصادی نداشت. قرار بود این اتفاق در چند روز آینده انجام شود اما با توجه به آزادسازی قیمت آرد، سوالات بسیاری به سمت دولت سرازیر شد بر این اساس تصمیم گرفته شد تا رئیس جمهور در زمان سریعتری با مردم صحبت کرده و حمایتهای در نظر گرفته شده را با مردم در میان بگذارند.
نباید وابسته به واردات باشیم
وی ادامه داد: در سال زراعی آینده، به صرفه خواهد بود که دانههای روغنی در کشور تولید شود تا در این بخش به واردات وابسته نباشیم. امیدواریم صف ارزهای کاذبی که شکل گرفته بود و هدر رفت منابع در داخل و خارج از کشور به ویژه پس از درگیریهای اوکراین، این سیاست بتواند در اولین سال دولت موفق عمل کرده و در سالهای بعد شاهد برکات این تصمیم باشیم.
وزیر اقتصاد گفت: به رغم آنکه میزان افزایش قیمت برخی از کالاهای اساسی در ماههای اخیر بیش از 30 درصد و حتی تا 60 درصد بوده است، ریشه افزایش قیمتها بررسی شد، زیرا دولت به دنبال کنترل موتورهای بلند مدت و کوتاه مدت تورم است. به رغم این تدابیر شاهد افزایش قیمت کالاهای اساسی بودیم.
خاندوزی اضافه کرد: میزان افزایش قیمت کالاهای اساسی در ایران بسیار کمتر از افزایش قیمت در منطقه بوده است. ریشه افزایش قیمتها تورم بیرونی است که در کشورهای منطقه و دنیا رخ داده است. جنگ اوکراین تورمهای بی سابقه در بسیاری از کشورهای جهان ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: ریشه افزایش قمیتها در ماههای اخیر در خارج از کشور بوده است. دولت به دنبال این بود نیازمندی کالاهای اساسی مردم وابسته به مسائل ارزی و واردات نباشد.
وزیر اقتصاد گفت: در کشور ما کالاها با پرداخت یارانه و با قیمت کم در اختیار همه دهکهای جامعه قرار میگرفت. بنابراین بهتر است به جای آنکه فقیر و غنی به یک نحو حمایت شوند، فقرا با پرداخت یارانههای حمایتی، حمایت شوند. امید است با تکمیل سامانه رفاه ایرانیان شاهد اصابت حمایتها به گروههای نیازمند جامعه باشیم.
3 دیدگاه